Falkland Savaşı 4

İngilizler Menendez’in tahmininin aksine Stanley’e değil, Port San Carlos’a çıkarma yapmış ve karşısında kısıtlı bir kuvvet bulmuştu, fakat daha önceki gönderide de belirttiğim gibi Artjantinliler kamuflajları ile ağaçlara ve çalılıklara saklanıyor, İngiliz ordusunu vu kaç ve pusu taktiği ile hem maddi hem de moral olarak zayıflatmaya çalışıyordu.

Ağır kış koşulları ise iki tarafı da önemli ölçüde yıpratıyordu. İngilizler Güney tarafına doğru ilerlerken çatışmalar sonucunda Stanley’in Batı tarafını kontrol altına almayı başardı. Böylelikle şehrin bir kısmını alırken bir yandan da Arjantin birlikerini kuşatıyor ve böylelikle yardım alamaz hale getiriyorlardı. Havadan yardım seçeneği ise Arjantin’in yaşadığı ağır uçak kayıpları sonrası neredeyse imkansızdı. General Menendez 14 Haziran’a kadar dirense de, hem destek alamamasından ötürü, hem de İngilizlerin saldırıları sonucu teslim oldu. İngilizler ise Stanley’i aldıktan sonra etrafını güvence altına almak için yandaki küçük adacıkları almaya başladı. Adaların çoğu askersiz iken Sandwich adalarından küçük Arjantinli gruplar teslim alındı. Adanın etrafında neredeyse tamamen sindirilen Arjantinliler de hem çevre şartlarından hem de lojistik eksikliklerden dolayı teslim oldu.


Etkileri
Arjantin zayiatını 650 olarak açıkladı, İngilizler yaklaşık 11.000 Arjantinli esir aldı. İngilizler zayiatı ise 255 olarak açıkladı. Savaştan çıkarılan derslerden en önemli görülen ise havadaki üstünlüktü. İngilizler Arjantin kuvvetlerinden kat kat üstün olsalar da Hava üstünlüğünü savaşı önemli bir bölümünde elde edememişti, bu yüzden harekat ağır bir şekilde ilerlemişti. Lojistik desteğin de önemi vurgulandı. Arjantinliler adaya 11.000’den fazla asker yerleştirse de yeterli lojistik desteği kaynak yetersizliğinden dolayı sağlanamadığından, bu kadar fazla askerin sadece çok az bir bölümü kullanılabilmişti, askerlerin sayısal üstünlüğünden çok lojistik ve eğitimdeki üstünlük Falkland savaşından sonra daha fazla vurgulanmıştır.



Siyasi Etkileri
Arjantin Cuntası bu başarısızlıktan sonra hem Dünya'da hem de halkının gözünde düşmüş ve 1983’te hükümeti sivillere bırakmak zorunda kalmışlardı. Bu savaştaki kararlılığı ve başarısından dolayı ise Başbakan Thatcher’a ‘Demir Leydi’ unvanı verilmişti. Bu başarı aynı zamanda sonraki seçimde ezici bir üstünlükle zafer kazanmasında etkili oldu.












Hazırlayan :
Politik Değildir - Non Political

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlar, IP adresiyle beraber kullanıcının hükümlülüğüne aittir. Küfür içeren yorumlar kaldırılacaktır.