Hakkımızda

Recenthistoryofworld yöneticileri olarak tüm takipçilere merhaba. Burada amacımız gençlere, tarihi hem daha mizahi tarzı gönderi hem de yazılar ile anlatmak, merak aşılamaktır ama hepsinden önce ilk gönderimiz Atatürk ile başlasın istedik. Bir gencin Ata’dan aldığı feyz ile ve bizzat onun işareti ile 16 Ocak 1937 tarihinde sizin ve bizim gibi gençler için önemli olan Ulusta gençlik konuşması ile ilk gönderimizi atalım ıstedik.


Atatürk'ün ziyaret ettiği Yüksek Ticaret Mektebi Gecesinde, Atatürk'ün işareti ile İsmail Müştak Mayakon'un Ulusta Gençlik hakkındakı söylevi, 16 Ocak 1937.

Ulusta Gençlik!... Ulus uludur; büyüklüğün, yüksekliğin, genişliğin Türkçe ifadesidir. Bu kelimede yaşayan kuvvet, kudret, azamet anlamını anlatır. Dünya dillerinde hiçbir kelimeye henüz tesadüf etmedim. Belki vardır; onu da aramakla meşgulüz.

Gençlik; esas ve büyük varlıktan çıkan ve ardı arkası kesilmeksizin genişleyen, büyüyen, yüksekten esas varlığın asla kesintiye uğramaksızın sonsuzluğunu ifade eden bir Türk kelimesidir.
Şimdi, "ulusta gençlik" tabirinde birleşen "ulus" kelimesinin manasıyla "gençlik" kelimesi manasına ifade ediyor anlıyor musunuz ? Asla kesintiye uğramayacak bir varlık, bir büyüklük, bir gençlik, bir parlaklık ve dünyayı kapsayan bir şeref !
Bu iki kelimeyi kullanmış ve kullanmakta olan hiçbir millet tanımıyorum; Türk milletinden başka.
O halde "ulusta gençlik" terimiyle, ancak bununla ifade olunabilir. her kafanın anlamaktan aciz olduğu yüksek bir varlıktır gençlik.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlar, IP adresiyle beraber kullanıcının hükümlülüğüne aittir. Küfür içeren yorumlar kaldırılacaktır.