Yakup Cemil Ve İdamı

Çerkez kökenli bir aileye mensup olan Yakup Cemil 1883 senesinde doğdu. Babası Ahmet Efendi tütün kaçakçılığından jandarmalar tarafından bir baskınla 1904 senesinde öldürülüyor.1903 senesinde harbiyeden mülazım(teğmen) rütbesiyle mezun oluyor.Manastır 6. Nizamiye tümenine gönderiliyor burada İTC(ittihat ve terakki cemiyeti) ile tanışıyor.İTC'yi sevdikçe 2.Abdulhamid'e olan kinide artıyordu. Halil Bey'in tümeninde yer alan Yakup Cemil Bulgar çeteleri ile birebir münakaşa ediyor ve bu münakaşaların neredeyse tamamından galip çıkıyor.Bu münakaşalarda kazandığı bir başarı ise Apostol çetesi liderini öldürmektir.Ve İTC'ye fedai olarak Sapancalı Hakkının referansı ile giriyor.


Kısaca hayatından bahsettik şimdi asıl konumuza gelelim.Libya'da görevi esnasında Şükrü Bey'i öldürüyor ve bunun sebebi ise Yakup Cemil'in Şükrü Bey'in bir İtalyan ajanı olduğunu düşünmesidir ki bu çok yanlış bir karardır.Bu cinayetten sonra İTC ile arası gitgide kötüleşiyor. Bâb-ı Âli Baskınıda görev alan Yakup Cemil Harbiye Nazırı Nazım Paşayı öldürüyor yani bu ihtilalin başarılı olmasında Yakup Cemil'in çok büyük bir faydası var.Kafkas Cephesine gidip orada 2000 kişilik bir müfreze kuruyor ve Batum'a kadar ilerliyor.Burada hem halka hem de kendi askerine işkence yapmasından dolayı tekrardan Halil Bey'in yanına gönderiliyor.Burada birliğinin İngilizlere karşı verdiği mücadelede hazırlıksız yakalanmasından dolayı birliğin %80 civarını kaybediyor ve tekrardan istanbula gönderiliyor.(Bu Yakup Cemil'in çok büyük bir hatasıdır.)İstanbul'da Enver Paşadan rütbe istiyor ve Enver Paşa Yakup Cemil'in bu isteğini reddettiği için zaten arası bozulmuş olan İTC ile arası çok daha kötü oluyor.(Lakin bu onun idamındaki sebeplerden değildir.)
Yakup Cemil'i idama götüren olaylar Yakup Cemil'in itilafçı olmasından ve İTCye karşı bir darbe hazırlaması içine olmasından dolayı Yakup Cemil idam ettiriliyor.11 Eylül 1916'da kurşuna dizilerek öldürülüyor.

Son sözleri ise: Kanım İttihat ve Terakki Cemiyeti'ne Helaldir... Önce vatan...

-MEHMET FURKAN İRİŞTİ
-Politik Değildir - Non Political



0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlar, IP adresiyle beraber kullanıcının hükümlülüğüne aittir. Küfür içeren yorumlar kaldırılacaktır.