Bir Aydının Portresi : Halit Ziya Uşaklıgil

Edebiyatımızda Ilk Batılı anlamda roman yazarıdır. 1866'da doğmuştur. Fatih Askeri Rüştiyesinden sonra ailesi ile göçtüğü Izmir'de Izmir Rüştiye'sinde öğrenim gördü. Daha sonra ise Italyanca ve Fransızcasını geliştireceği Mechitariste Okulu'na gitti. 1883 yılında mezun oldu, Ingilizce ve Almanca öğrendi. Müziğe başladı. Uşşakkizâde Mehmet Halit imzalı ilk yazısı ise Hazine-i Evrak dergisinde yayınlandı. Bıçakçızade Ismail Hakkı ve Izmir'deki ilk Türk avukat Tevfik Nezat ile ilk Türk Dergisi olan "Nevruz Dergisi" ni çıkarmaya başladı.


Bu dergide Alfred de Musset ve Victor Hugo gibi Fransız romantiklerinden çeviriler yaptı, bilim ile alakalı yazılar yazdı. Daha sonra ise Fransızca, Türkçe edebiyat öğretmeni olarak çalışacaktı. 1886'da ise hem Fen ve edebiyata dair makaleler yayımlayacak hem de Tevfik Fikret, Cenap Şahabettin gibi devrin önemli isimleri ile beraber Servet-i Fünûn ve Mektep dergilerinde yazılar yazacaktı. Bu dergilerde bölüm bölüm yayımladığı Aşk-ı Memnu Mai ve Siyah romanları ile ünlendi.




1909-1912 yılları arasında "Ayan Meclisi" üyesi olarak görev yaptı. 1930'lara kadar fazla eser veremeyen Halit Ziya, 30'larda Cumhuriyet ve Son Posta gazetelerinde yazmaya yeniden başladı. Dil Devrimi ile alakalı yazıları 1.Türk Dil Kurultayı'nda sunuldu ve büyük ses getirdi. Eski eserlerini latin harfleri ile yeniden yayımladı.

Türk Edebiyatı'nda Feminizmi yansıtan ilk kişilerden biri de olan Halit Ziya Uşaklıgil, 1945 yılında Istanbul'da hayatını kaybetti.

Hazırlayan :
Politik Değildir - Non Political

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlar, IP adresiyle beraber kullanıcının hükümlülüğüne aittir. Küfür içeren yorumlar kaldırılacaktır.