,

Dunkerque Tahliyesi

Alman orduları 1939'da Polonya'yı Işgal etmesi üzerinde 2.Dünya savaşı başlamıştı. Savaştan önce Fransızlar Alman sınırını Maginot Hattı adı verilen düzenekler ile korumak için harekete geçmişti. Sınır boyunca duvar, barikat ve engeller yapılmıştı, fakat Belçika'ya kadar uzatılamamıştı. Belçika bunun tarafsızlığını bozacağını düşünüyordu. Ardenler adlı ormanda ise Fransızlar, Ormana güvenmişti. Fakat Almanlar aniden bir manevra yaparak hattın arkasından dolaşıp müttefiklerin üzerine yürüdüler ve kıskaca aldılar. Kıskaca alınan Müttefikler için tahliye yapıp Ingiltere'ye dönmekten başka şansı kalmamıştı. Kıskaca alınanlar uçak ateşi altındaydı. Bu kapan Müttefik ordularının imha edilmesiyle sonuçlanabilecekti. 26 Mayıs'ta başlatılan bu bekleme ve Yıpratma savaşı Ilginç bir şekilde 1 Haziran'da bitti. Işte tam bu olay Müttefik kuvvetlere 48 saat kazandıracak, Tahliyeleri yapacaklardı. 2 Haziran'da Tahliye Başladı, balıkçı tekneleri ile donanma gemileri ile tahliye edildiler. Ingilizler ellerinde ne varsa Tahliye için kullanacaklardı, aslında bu bir bakımdan deliceydi, Manş Denizi'ndeki gemiler Uçaklar tarafından imha edilebilirdi fakat, Churchill'in demir iradesi işe yaramıştı. 4 Haziran'da Tahliye bitmiş, Tahliyeden birkaç saat sonra Almanlar Dunkerque'e girmişti.


Tahliye Sırasında Donanmaya ait 302 gemi, hava kuvvetlerine ait 112 savaş uçağı, 109.241 asker 2502 ağır silah 84.856 askeri araç, 78.400 ton mühimmat kaybedilmişti. Almanlar ise 29.000 zayiat vermişti.

Peki, Almanlar neden imha edebilecekken beklemiştir ? Yorumlarda bunun cevabını arayacağım. Siz de fikirlerinizi yazabilirsiniz.
-Politik Değildir-

Bu soruya yanıt olarak bir Ingiliz Subay bize yardımcı olabilir. 4 Avcı Taburu komutanı Yüzbaşı Alan Burn, "The Fighting Captain" kitabında şunları yazmış:
"Her şeyin bittiğini sandığımız saatlerde 2 mucize gerçekleşmişti. Birincisi Almanların kente ilerlemeyi durduğu haberi geldi. Ardından da, denizde yüzlerce irili ufaklı tekne ortaya çıkmaya başladı. Alman keşif uçakları, gun içerisinde denizde gördükleri yüzlerce teknenin Dunkerque'e doğru ilerlemesini 'Müttefikler farklı bir yöntemle çıkarma yapacaklar' şeklinde yorumladıklarını düşünüyorum. O teknelerin içinde gizlenmiş müttefik güçlerin olduğu şüphesi, Almanları durmaya ve yeni bir Strateji uygulamaya itmiş olabilir. Gerçek şu ki, bu duraksama hangi nedenle olursa olsun yüzbinlerce askerin hayatını kurtarılmasını sağladı...'
Almanların tarafından bakacak olursak da Albay Egbert Baldwin Dunkerque'ye 20 km kala dur emri geldiğini söylemektedir. Bu ona göre H*tlerin bir Stratejisiydi. Ellerinde Barış yapacak bir koz olduğunu düşünmüş olabilir. Fakat karşısındaki Chamberlain değil Churchill'di...

Hazırlayan :
Politik Değildir - Non Political



0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlar, IP adresiyle beraber kullanıcının hükümlülüğüne aittir. Küfür içeren yorumlar kaldırılacaktır.