Falkland Savaşı 3

Arjantinlilerin hatalarını önceki gönderide sıralamıştım fakat sadece onlar değil İngilizler de hatalar yaptı. Denizdeki kuvvetlerinin havadan gelebilecek saldırılara karşı sadece 20 tane uçak koruyordu. Bu onlara çok pahalıya patlayacaktı. Kuvvetlerin öncüsü olarak gönderilen fıkrateynlerde de bu eksiklik vardı ve bunun sonucunda 4 Mayıs’ta HMS Sheffield gemisi Arjantin uçağından gelen Exocat füzesi tarafından vuruldu. Bu Arjantinliler için bir başarı olsa da önceki gönderide de anlattığım eksiklikten sıkıntı çeken Arjantinli yiğitler uçaklarının %20’sini kaybettiler. Bir gemi için uçaklarında vereceği bu kadar kayıbı beklemeyen Arjantin ordusu herhalde bir şok geçirmiştir -gerçi geçirse de geçirmese de takviye edecek ne ülke ne de paraları vardı- Artık Arjantin’in denizden sonra Hava sahası da Allah’a emanetti.



Bu eksikliklerin üstüne General Gario Menendez yapılacak çıkarmanın yerini yanlış tahmin etmişti. Önemli uçak pistlerinin bulunduğu Stanley’e yapılacak bir çıkarmaya göre birliklerini düzenlemiş ve mevzilendirmişti, aslında bu tahmindeki yanlışlık garipsenmemelidir çünkü Stanley, hava sahaları için hayati bir önem taşımaktadır ve ayrıca Falkland’ın başkentididir. Tümgeneral Moore ise önce Doğu Falkland’ın kıyısındaki San Carlos’a çıkarma yapmak ve oradan başkente gitmeye karar vermiştir Diyebilirsiniz ki ‘Eninde sonunda İş Stanley’e gidecek’ fakat sizin kaynaklarınız az ve savunmadaysanız, düşmanın ise takviye avantajı bolsa ve çıkarma yapacaksa, kıyıda tutunup sonra takviye alıp, güçlü bir şekilde ilerlemesi yerine düşmanı sahilde ateşe tutup imha etmek çok daha avantajlıdır. Tabi bu karar sadece Stratejik bakımdan değil, vatandaşlarının güvenliği ve Dünya Kamuoyunun desteği açısından da İngilizler için önemliydi. Hareket direkt olarak Stanley’e yapılsa siviller bombardumandan dolayı ölebilirdi, bu da Dünya’da olumsuz etki yaratacak ve halkının desteği de azalacaktı.
İngilizler San Carlos’a 21 Mayıs’ta kolayca çıktı ancak ilerledikleri zaman önlerine 5.000 Arjantin askeri çıkacaktı, Ayrıca Arjantinlileri adanın yapısına tam uyan kamuflajlarından dolayı onları tespit etmek zordu.


Bir takım halinde ilerlediğinizi düşünün, bir anda sağ ve sol yanınızdaki ağaçlardan otomatik tüfekler size ateş açıyor, kafilenizde 2 arkadaşınızı kaybediyorsunuz ve yola devam etmek zorundasınız. En kötüsü ise bu ateşi açan kimdi? Nereye gitti? Başka bir yerde tekrar çıkacak mı? Bu soruların cevabını da bilemiyorsunuz. Bu hem zayiatınızı arttırıyor hem de sizi moral olarak yıpratıyor. Arjantin burada başka bir başarı da yakalamıştı. Uçaklarının kalanı ile çıkarmaya yakın bir zamanda 2 tane fıkrateyn ve kıyıya doğru giden bir çıkarma gemisi batırdılar. Birkaç gemiyi daha vursalar da batmadılar. Arjantin İngilizlere Falkland’ı kolay teslim edecek gibi durmadı.

Hazırlayan :
Politik Değildir - Non Political

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlar, IP adresiyle beraber kullanıcının hükümlülüğüne aittir. Küfür içeren yorumlar kaldırılacaktır.