Savaş Başlıyor
İtalya’ya yaklaşmakta olan savaş halkı resmen bölmüştü. İtalyanların çoğu tarihsel olaylardan ötürü Avusturya-Macaristan İmp.den haz etmiyor, İtilaf devletlerine ise sempati duyuyorlardı. Halkın savaşa girmek isteyen kısmı kimin yanında savaşa gireceğini tartışadursun, Ulusalcılar ve Sosyalistler tarafsız kalınmasını istiyordu. Savaşa girmek isteyen gençlere ‘İnterventistalar’ adı verilmişti. Bu kişiler İtilaf devletlerinin tarafını tutup hükümete de ihtilal sloganları atmaktan geri durmuyorlardı. Çok fazla değillerdi ama fazlaca etkin bir konuma sahiptiler. Bu iki fikrin takipçileri azımsanacak sayıda da değildi. Mussolini Savaş istiyordu fakat bu fikri diğer sosyalistler ile çelişiyordu. Bu çekişmeler üzerine Avanti gazetesindeki editörlüğüne son verdi, sosyalist partiden ise atıldı. Bu olaylar üzerinden çok geçmeden ileride ünleneceği ‘Popolo d’İtalia’(Türkçe:İtalyan halkı) adında bir gazete çıkarmaya başladı. Bu gazete hakkında da hem sanayiciler hem de İtilaf devletleri tarafından finanse edildiği de ilerideki muhaliflerinin dilinden düşmeyecekti, belki de bunu düşünmelerinin sebebi Mussolini’nin şiddetli ve ağır yazılar ise ‘Savaş’ istemesiydi. Gazete İtalya’daki savaş isteyen ve ‘ilerici’ olan Futurist akım tarafından destekleniyordu bu insanların arasında birçok patron ve zengin vardı. Bu olaylardan sonra Mussolini daha lüks bir hayat yaşamaya başlamıştı
Mussolini Cephede
Mussolini savaş çıktiktan sonra insanları büyük toplumsal hareketler çıkarmak için cesaretlendiriyordu, çoğu kaynağa göre o dönemde bir sosyalist olduğunu iddia etse de, daha sonra bir ulusalcı olduğunu iddia edecekti.
Bütün bu savaş yanlısı sözlerine rağmen cepheye ancak 1916 yılında gitmiş olacaktı. Siperlerde 1 ay boyunca şiddetli çarpışmalar yaşadı ve yaralandı. Hastanede 7 ay kaldı. Savaş sırasında hayal kırıklığına uğramıştı hayal ettiği, büyük bir ülkü peşinde koşan kahramanları bu şiddetli savaşta bulamamıştı, kendisine göre bunun sebebi, yetenekten yoksun olan İtalyan hükümetiydi.
Cephede ise ne yaşadığı hakkında birçok farklı söylentiler vardı, Mussolini cesurca siperlerde dövüştüğünü söylerken düşmanları ise kayda değer hiçbir başarıda bulunmadığını iddia edecekti. Mussolini’nin ayrıca kendisine gelen bir el bombasından sonra yaralandığını ve yüzlerce kişi tarafından taşındığı ise daha sonra önemli bir propaganda malzemesi haline gelecekti.
‘Savaş ve savaş arasında ayrım yapmalıyız, suç işlemek ve işlemek, kan dökmekle kan dökmek arasında yaptığımız gibi. Bizler, bir daha yerinden kalkmayacak mumyalar değiliz. Bizler insanız, yaşamasını bilen insanlarız ve az da olsa tarihin yaratıcılığına katkıda bulunmak istiyoruz.’
-Benito Mussolini
(Bu sözleri hem Futurist akım ile örtüşüyor hem de savaşa bakış açısını özetliyordu.)
-Benito Mussolini
(Bu sözleri hem Futurist akım ile örtüşüyor hem de savaşa bakış açısını özetliyordu.)
Hazırlayan :
Politik Değildir - Non Political
gene harika bir yazı. duyuru panosundan gelecek makaleleri takip edebilmek gercekten muthis olmus. helal olsun
YanıtlaSil