Bugünün unutulan şehri İskenderiye Geçmişte nasıldı ?

Eski Dünya’nın çok kültürlü ve zengin şehirlerinden biri olan İskenderiye, iki büyük medeniyetin, Mısır ve Yunan kültürünün bir karışımıydı. Şehrin adı M.Ö 332 yılında onu kuran Büyük İskender’den geliyordu. İskenderiye de Hem konumundan dolayı Mısır kültürünü hem de İskender’in Helenistik kültürünün bir bileşimi haline gelmişti. Çok büyük toplanma alanları, geniş yolları ve çok sayıda tapınağı ile o dönemin refahının en yüksek olduğu yer sayılabilir. Her ne kadar daha sonra Helenistik kültür Mısır kültürüne ağır bassa da azınlıkta olan Mısır, hatta belirli bir ölçüde Yahudi kültürü de entelektüeller ve halk arasında yaşatılmıştı. Hızla gelişen şehir daha sonra inşa edilen çok büyük bir liman ile hem ekonomik anlamda büyüyecek hem de Kültür alışverişi artacaktı. Hatta II.Ptlolemaios döneminde şehir, Roma’yı geride bırakacak seviyeye gelmişti. Şehir daha sonra birçok ülke arasında el değiştirse de uzun bir süre boyunca etkisini korudu.



Yaşam nasıldı ?
1.Endüstri
Şehir liman çevresindeki dokuma, kereste, gıda takası sayesinde iyi bir gelir elde ediyordu.
2.Teknoloji
Şehre birçok alim ve meraklı insan geliyordu, en kalıcı olanı ise Hipparkos’tur, kendisi rasathanesinde çalışmalar yaparak Dünya, Güneş gibi gök cisimlerinin mesafeleri için teoriler geliştirmeye çalıştı.
3.Din
Din bakımından Yunan kültürü şehre hakimdi. Daha sonra ise bunlar Mısır tanrıça ve tanrıları ile karıştırıldı. Dini törenler oldukça canlı ve tapınakları görkemliydi(Resim 2)
4.Eğitim
İskenderiye Antik Dünya’nın en büyük ve önemli kütüphanelerinden birine sahip olmakla beraber, bunlar Yunancaydı. Bu ise Mısırlıların ve Yahudilerin erişimini zorlaştırıyordu, bu bugünden bakınca önemli bir eksik gibi görülebilir ama O zamanki Yunancayı şimdinin Almanca ve İngilizcesine benzetebiliriz. Akdeniz Uygarlıkları için bir nevi ortak bir ağ oluşturuyordu.
5. Ordu
Ordu avam tabakasından toplanıyordu. Ordular İskender’in taktiklerine göre düzenlenmişti. Forma ve zırhları da önemli ölçüde benzerdi.

Hazırlayan :
Politik Değildir - Non Political

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlar, IP adresiyle beraber kullanıcının hükümlülüğüne aittir. Küfür içeren yorumlar kaldırılacaktır.